Kežmarské múzeum približuje návštevníkom židovskú kultúru

25.10.2005 Kežmarok

Kežmarok 25. októbra (TASR) - K najkrajšie upraveným židovským cintorínom na Slovensku patrí kežmarský, kde je 555 náhrobkov, pričom najstarší je z roku 1875...
Kežmarok 25. októbra (TASR) - K najkrajšie upraveným židovským cintorínom na Slovensku patrí kežmarský, kde je 555 náhrobkov, pričom najstarší je z roku 1875. Predstaviť verejnosti tento cintorín spoločne s ďalším v neďalekých Huncovciach, kde sídlila rabínska škola, si predsavzalo Múzeum v Kežmarku v rámci dnešných IV. dni židovskej kultúry.

Históriu židovskej komunity v meste a okolí dokumentuje CD, ktoré pripravilo vydavateľstvo Vivit v Kežmarku. Jeho zástupca Mikuláš Lipták pre TASR uviedol, že pri sčítaní v roku 1921 sa prihlásilo k židovskej národnosti takmer 20 percent obyvateľov mesta. V roku 1938 to bolo 15 percent, po druhej svetovej vojne už iba 1,7 percenta. Pri sčítaní v roku 2001 sa v Kežmarskom okrese prihlásil k židovskej národnosti iba jeden človek, v Prešovskom kraji ich bolo 20 a na Slovensku 218.
Ako ďalej uviedol M. Lipták, o niečo starší ako kežmarský je \"nový\" židovský cintorín v Huncovciach. Najstarší z 580 doposiaľ zdokumentovaných náhrobkov je z roku 1833. Práve v súvislosti s existenciou rabínskej školy sú v Huncovciach pochované viaceré významné osobnosti. V obci bol aj podstatne starší židovský cintorín, ktorý sa však nezachoval.
Okrem CD, ktoré ešte kompletizujú, pripravuje vydavateľstvo aj knižnú publikáciu k tejto téme. \"Ak budú financie, mohla by vyjsť do konca roka, \" dodal Lipták.
Životu židovskej komunity v Kežmarku je venovaná aj expozícia, ktorú sprístupnili dnes popoludní v severozápadnom trakte tamojšieho hradu.
 

Vyberte región

mark